Feniranje kose

Feniranje kose , HAIR BLOW-DRYING

Feniranje je za neke klijente redovna usluga, kao da odlaze u drugu kuću, tj. nikada ne peru kosu kod kuće i veoma ulažu vreme i sredstva u  izgled svoje frizure.

Današnji trendovi feniranja su okrenuti ka pravljenju krupnih tekstura na kosi uglavnom talasa i izvrnutih krajeva sa loknama uz puno gipkosti kao finalni rezultat. Ravne kose nisu toliko tražene, ali kada se feniraju na ravno tada je moranje da bude puno sjaja i da kose generalno deluju negovano.

Jako kovrdžave kose se polako vraćaju kao trend i one su u vezi sa radom sa vrućim alatima ili trajnim kovrdžanjem hemijskim preparatima.

Prilikom feniranja, koriste se uglavnom velike temperature alata – fenova, presa, figara koje se kreću od 130 °C do 230 °C i vrlo je bitno da mislimo o zaštiti kose prilikom njenog pranja pre feniranja, kao i za vreme samog feniranja.

Jedna od nezamenljivih stvari prilikom pripreme kose za feniranje jesu preparati koji se ne ispiraju, a neguju kosu i čuvaju je od uticaja vrućih alata. Takve preparate nazivamo leave-in kondicionerima i serumima za zaštitu.

Kosa se nikada ne fenira kompletno mokra, već se prosušuje do određenog momenta, kada uz pomoć fena prelazi iz mokre u suvu, pri čemu frizer u tom kratkom periodu, svojim umećem daje različite oblike – talase, kovrdže, ravnu zaglađenu kosu.

Prilikom feniranja, frizer se bavi trima segmentima na samoj dlaci – korenom, dužinom i krajevima, i ako neki od njih nije savršeno obrađen, ne može se dobiti savršen finalni rezultat. To je razlog za mnogo nekvalitetnih feniranja koje viđamo na ulicama, da je kosa naelektrisana, da se odmah pokvario izgled frizure ili da deluje ukočeno.

Nekada su se naše mame i bake fenirale jednom nedeljno i frizure su trajale minimum nedelju dana uz mnogo proizvoda za stilizovanje kao što su pene, lakovi i učvršćivači za kosu. Danas je akcenat na nezi kose mnogo zastupljeniji, prirodnost je naglašena a pranja i feniranja kose se u proseku rade dva puta nedeljno.

Nestručno feniranje može da bude vrlo opasno, a dokaz toga je mnogo priučenih frizera koji nisu edukovani i preterano tretiraju kosu vrućim alatima gde nabijaju fen u četku prilikom feniranja i zadržavaju da bi dobili brži efekat i dugotrajniji rezultat, kao i predugo zadržavanje presa i figara na jednom mestu prilikom pravljenja željenih oblika i tekstura.

Ako se takav pristup feniranju ponavlja jednom ili dva puta nedeljno, dešava se da u zavisnosti od nasledne linije koju svako od nas nosi: tanka ili debela, jaka ili slaba kosa, će u doglednom periodu od 3-12 meseci početi da se kida, da gubi svoju strukturu i kvalitet.

Zato mi u #hazzhair salonu poštujemo Vaše želje i rezultat koji želimo da postignemo, ali mnogo više se trudimo da brinemo o Vašoj kosi i očuvamo njen kvalitet pre nego samo da dobijemo finalan željeni rezultat.

#feniranje #feniranjenatalase #feniranjenalokne #feniranjedugekose #talasiukosi #lokne #negakose #feniranjenaravno #gužvanjekose #kovrdžanjekose #talasinafigaro #peglanjekose

Podelite ovaj tekst
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Scroll to Top